A termézset titkai Máramarosban

 

 

5 nap, 4 éjszaka szállás

Ár:   280 EURO / fő / tartózkodás
Szállás és ellátás Aknasugatagon, a törtenelmi Maramaros szivében

A részvételi díj tartalmazza:
– 4 éjszaka szállás 3 csillagos helyi panzióban
– félpanzió – reggeli és vacsora
– három egynapos kirandulás a Gutin hegység védett területeire,
– sajt kóstoló az esztennánál
– távcső a vadvilag megfigyelésere
– szállítás és helyi idegenvezető a turák folyamán 

A részvételi díj nem tartalmazza:
– a rendeltetési helyre történő szállítást
– személyes költségeket

Természet ölében eltöltött vakációra hívjuk önöket –  a Máramarosi Gutin hegységbe, ahol a lávafennsíkok, vulkanikus kúpok, különös formájú sziklás alakzatok, egy egyedi, titokzatos, más hegyektől eltérő világot fednek fel és amelyek rendkívüli lehetőségeket kínálnak a bőséges vadállomány megfigyelésére, illetve fényképezésre, szabadtéri gyalogos vagy kerékpáros túrara, illetve sziklamászás kalandjára.

A program magában foglal három tematikus túrát a Gutin hegységbeli védett területeken, egy emlékezetes szabadság páratlan élményeit gazdagítva:

1. Kakastaréj Természetvédelmi Terület es a Chendroaiei magaslati tőzegláp. Autóval közelitjük meg a hegységet, elérve az 1000 m magasságot a Gutin átkelőn. Innenn majd gyalogos könnyu túrára indulunk a kijelölt ösvényen, kb 6 km-es szakaszon közelitjük meg a Gutin hegység leglátványosabb védett területét a Kakastaréjt. Ez a természetvédelmi emlékműnek nyilvánitott taréj formajú andezit sziklaalakzat 1394,7 m-re magaslik a 9 millió évvel ezelőtt kitört vulkáni kúp gerincén, manapság a legtökéletesebb kilátópont a Máramarosi medence felé. Innen, a tanösvényt követve, leereszkedünk Chendroaiei magaslati tőzeglápra (1043 m) ahol megtekintjük az apró húsevő növényeket és a dómusz alkú tőzeg képződéséről hallunk az idegenvezetőnk-től.

2. Egynapos gyalog túra a Molnárok Tava Természetvédelmi Területbe, vidéki tálykep és védett növények fotózása a Gutin hegységben – a panzióbol gyalogosan indulunk a kijelölt ösvényeket követve a Gutin csúcs felé. Breb falu meredek utcáit magunk mögött hagyjuk, élvezve az archaikus hangulatot ársztó kisgazda kerteket és gyümölcsösöket. Massziv fábol faragott kapuk az erdők kulturalis értékéröl beszélnek itt, idegenvezetőnk a faragott szimbolumok jelentnéséről értesit majd. A falut elhagyva, vadvirággal tarkított, illatos magaslati kaszálókon haladunk át, melyben szorványos mogyoró és égerfa csoportjai csalogatnak hűvos árnyekos pihenőre. Utunk majd egy erdős területen halad tovább, a Molnárok Tava felé, mely egy magaslat mögött vár ránk. Ez egy ritka élőhely Romániában mely a tőzeg képzés elején tart és nedves előhelyek növenyvilágát honosítja.

3. Tatárszoros és Fenyők-tisztása vedett területek. A kirandulás első részet autóval tesszük meg, áthaladva a Mára folyó mentén gyöngyszerüen elhelyezett falvakban, útban a folyó forrása felé az Ignis hegységben. Az első megállónk a Tatárszorosnál lessz, mely keletkezése egyedülálló Romániaszerte –  kristálytiszta hegyi patak vize metszette az andezites vulkáni kőzetekben. A sziklakon honosodott ős-fenyves, ritka, világító mohát rejteget a Schistostega pennata-t. A több mint 100 m magasba emelkedő sziklafalak aranysárga zuzmoval fedettek, tökéletes fészkelő helyet nyújtva a kövi rigónak a vörös vércsének, melyek csak néhány helyen talalhatók Romániában. Az Ignis platóra érve (1000 m magasságban), utunkat gyalog folytatjuk egy könnyü magaslati túrával, egy rövid pihenőt tartva egy esztennánál, megizlelni a frissen keszített sajtot és megismerni a hegyi pásztorok eletét a vadállatok. közelében. Újult erővel indulunk a Fenyők-tisztása (Poiana Brazilor)  Természetvédelmi Terület fele, hol a  törpefenyő tenyészik egy idilikus tőzeglápot körbeölelve.

 

Solicită informații