Tainele naturii maramureșene

 

 

5 zile, 4 nopţi de cazare

Tarif:   280  EURO /pers / sejur cu cazare şi masă asigurată la Ocna Şugatag, în inima Maramureşului istoric.

Servicii incluse:
– 4 nopţi cazare la pensiune 3* cu specific local
– demipensiune – mic dejun şi cină
– 3 excursii ghidate de câte o zi în ariile protejate din Munţii Gutâi
– degustare brânzeturi la stână
– echipament pt. observarea vieţii sălbatice – binocluri, lunete
– transport şi ghid specializat asigurat pe parcursul excursiilor

Servicii neincluse:
– transport către destinaţie
– cheltuieli personale

Vă invităm în Munţii Gutâi din Maramureş – o lume aparte, enigmatică, diferită de cea a altor munţi, cu platouri de lavă, conuri vulcanice, abrupturi stâncoase cu forme bizare, ce oferă posibilităţi deosebite pentru observarea vieţii sălbatice, fotografierea naturii, ture în aer liber (pe jos sau cu bicicleta) sau aventura escaladării unora dintre pereţii stâncoşi.

Descriere ofertă

Programul include 3 excursii tematice în ariile protejate din Muntii Gutâi, ce fac diferenţa dintr-o vacanţă obişnuită şi una memorabilă:

1. Creasta Cocoşului – Tăurile Chendroaiei. Vom accesa masivul motorizat pâna la altitudinea de 1000 m, apoi ne vom deplasa pe jos, urmând poteca tematica către Creasta Cocoşului, cea mai spectaculoasă arie protejată din zonă cu statut de monument al naturii aflat la 1394.7 m. Formaţiunea stâncoasă de andezit, de forma unei creste de cocoş este parte din conul vulcanic ce a erupt cu 9 milioane de ani în urmă. Zona de creastă este un punct de belvedere perfect către depresiunea Maramureşului, de unde puteţi să urmăriţi şi speciile de păsări răpitoare care survolează peisajul mozaicat de pajişti şi păduri de fag din văile adânci. De aici vom coborî la Tăurile Chendroaiei – arie protejată de interes european, o turbărie activă situată la 1043 m altitudine ce găzduieşte plante carnivore, specii relict din era glaciară.

2. Lacul Morărenilor. O zi de tură şi fotografie a vieţii rurale integrate în natură – vom accesa masivul cu plecare din pensiune urmând potecile marcate din dosul Gutâiului. Vom parcurge uliţele abrupte ale satului Breb, bucurându-ne de atmosfera arhaică a gospodăriilor ţărăneşti răsfirate printre livezi şi grădini ingrijit lucrate. Lăsând satul în urmă, vom traversa fâneţele înmiresmate intercalate cu pâlcuri de alun şi arin, urcâd apoi în zona împădurită înaltă ce oferă adăpost vieţii sălbatice abundente din zonă. La o altitudine de 882 m, ascuns după o colină ne aşteaptă Lacul Morărenilor, lacul sfagnetelor la început de formare. Este un habitat rar în Romania, conservat în condiţii naturale ce găzduieşte plante de zonă umedă ca otrăţelul de baltă, roua cerului, trifoiul de baltă sau vuietoarea.

3. Cheile Tătarului – Poiana Brazilor. Prima parte a turei o vom parcurge motorizat, trecând prin satele aşezate pe valea râului Mara, urcând spre obârşiile acestuia. Prima oprire o vom face la rezervaţia Cheile Tătarului ce au o geneză unică în ţară, fiind săpate de apele înspumate a văii Brazilor ce se prăbuşesc peste praguri stâncoase din roci vulcanice andezitice. Molidişul primar aşezat pe stâncile abrupte ascunde o specie foarte rară de muşchi luminescent Schistostega pennata. Din cauza luminii insuficiente abruptul stâncos e tapiţat de licheni de o culoare galben-aurie, rar întâlniţi în altă parte şi reprezintă locul de cuibărit perfect pentru mierla de piatră şi vânturelul roşu specii de păsări vulnerabile regăsite în puţine locuri din România. Ajunşi pe platoul Igniş, ne vom continua drumul pe jos cu un scurt popas la stână pentru a degusta caşul proaspăt preparat şi a face cunostinţă cu viaţa ciobanilor în inima muntelui atât de aproape de viaţa slbătică. Cu puterile înnoite, vom pleca către Poiana Brazilor parcurgând traseul blând, pe curba de nivel ce traverseaza pajistile montane însorite şi faşii umboase de păduri de foioase. Monument al naturii, Poiana Brazilor, este o mlaștină împădurită amplasată într-o zonă depresionară, craterială de pe cursul superior al Văii Brazilor, fiind staţiunea cea mai joasă în care vegetează jneapănul în România (970 m) şi interpretată ca o staţiune relictă.

Solicită informații