Kultúra és természet – a máramarosi élet jellegzetessége. 7 napos üdülés

 

7 napos üdülés

Ár:  768 EURO-tól/út/személy (a csoport létszámától függően)

A részvételi díj tartalmazza: a háromcsillagos falusi panziókban eltöltött 6 éjszakát, teljeskörű étkezési ellátást, a templomok belépő díját, a mesteremberek által tartott kézműves foglalkozások költségét, bőséges kostolót az esztenán, az idegenvezetői szolgáltatásokat az út teljes időtartamára és a kiránduásról készült fényképeket, illetve videofelvételeket tartalmazó DVD-t.

12 éven aluli gyermekek számára 10%-os kedvezményt nyújtunk.

A részvételi díj nem tartalmazza:
– a rendeltetési helyre történő szállítást
– személyes költségeket

1. nap. Vissza az időben – Nagybányáról a történelmi Máramaros felé. Megismerhetik Nagybányát és környékét – jelentős kulturális, történelmi és bányászati központ, mely egy több, mint 700 éves múlttal bír. Majd a Gutin Hegységet szelik át a történelmi Máramaros irányába és megtapasztalnak egy szokatlan jelenséget, éspedig egy adott útszakaszon a gépkocsik meghajtás nélkül “másszák meg” a hegyet, az egykori vulkán vetődési vonala mentén, amelyet mára már európai érdekeltségű védett területnek nyilvánítottak.

2. nap. Máramaros történelme fába faragva. A Cosăului Völgye egyike a leg jellegzetesebb térségeknek tradicionális építészetet illetően. Ezen a részen lévő gazdaságok megőrizték mind a faból készült építményeket, mind a fából készült falusi eszközök használati szokását. A fából faragott máramarosi kapuk valódi népművészeti épitészeti kincsek, amelyek a térség identitásának kiemelkedő szimbólumai. Budeşti faluban megnézhetik az UNESCO által műemléknek minősített fatemplomot, amelyben Pintea Vitéz betyár páncélját őrzik. A kis Mănăstirea (Kolostor) nevű településen megtekinthetik egyikét a legkisebb fatemplomoknak, melyet egyetlen egy tölgyből építettek.

3. nap. Ragadozómadarak és húsevő növények a kialudt vulkán felszinén. A Kakastarély Természetvédelmi Terület a leglátványosabb védett térség, amelyet természeti örökségnek nyilvánítottak. A sziklás andezit képződmény, amely egy kakas tarajára emlékeztet, része egy, 9 millió évvel ezelőtt kitört vulkáni kúpnak. A legtökéletesebb kilátópont a Máramarosi medence felé, ahonnan figyelemmel kísérhetik amint különböző ragadozó madarak átszelik a mezők és bükkfák alkotta mozaikszerű tájat. Idegenvezetőnk társaságában a látványos vulkanikus tájon kívül felfedezhetik és megérthetik a 9 millió évvel ezelőtt végbement geológiai folyamatokat, valamint a jelenlegi evolúciós folyamatokat, amelyek lehetővé teszik az apró húsevő növények – jégkorszakbeli maradványfajok – fennmaradását.

4. nap. Sósfürdők és évszázados erdő. Töltsön el egy wellness napot kipróbálva a sósfürdőket és a frissítő masszázst Aknasugatagon, ezt követően pedig tegyen egy kellemes sétát a Crăiască Erdő Természetvédelmi Terület szomszédságában. Megismerhetik a jellegzetes, gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből készült termékeket, melyeket ezen az ökológiailag tiszta területen gyűjtöttek be. Ezek a kézzel előállított naturista készítmények elismertek a vitalitás növelésére használatos praktikák terén, valamint az emberi szervezet különböző betegségeinek kezelésében.

5. nap. Az esztenán elkészített friss sajt íze. Lehetőség kínálkozik arra, hogy megismerjék Máramaros egy újabb oldalát, éspedig a hagyományos tevékenységeket, melyek a hegyi tájat jellemzik. Megkostólják a frissen előállított sajtot és ordát, valamint személyesen a juhászok mesélnek majd a hegyek szívében lakókról, akik a nagy ragadozók közvetlen szomszédságában élik mindennapjaikat.

6. nap. Mesterségek és kelyi kézművesség. A napot a helyi meserekkel, valamint kézművesekkel tölthetik eggyütt és elsajátíthatják a jellegzetes népművészeti tárgyak előállításának minden fortélyát: a máramarosi, férfiak által viselt kalap, a gyöngyből fűzött nyakék, valamint a csörgős orsó. Az elkészített kézműves tárgyakat és az ezeket övező népi mondákat magukkal vihetik, tanusítva egy feledhetetlen szabadság tartalmasan eltöltött napját.

7. nap. Az út véget ér, az élmények viszont örökre a miénk maradnak. Visszatérünk Nagybányára az 1000 m magasságban található Gutin Hágón keresztül – elidőzünk egy keveset Pintea Vitéz betyár emlékművénél, majd a Szűzkőnél, amely tökéletes kilátóhelyként szolgál a Gutin Hegység erdőire, ezen tájegység zöld aranyként becsült kincsére.

Solicită informații