Cultura şi Natura – esenţa vieţii maramureşene – sejur 7 zile

 

Sejur 7 zile

Tarif:  de la  768 EURO / sejur / pers. (în funcţie de mărimea grupului)

Pachetul conţine: cazare 6 nopţi în pensiuni rurale ***, servicii de masă complete, taxă de vizitare la biserici, lecţii la meşteri, masă la stână, ghid şi transport pe toată perioda sejurului cu preluare din Baia Mare, imagini foto/video ale vacanţei pe suport DVD.

Se acordă reduceri de 10% pentru copii cu vârsta până la 12 ani.

Pachetul nu conţine: suveniruri, băuturi şi alte cheltuieli personale

Ziua 1. Întoarcere în timp – din Baia Mare către Maramureşul istoric. Veţi face cunostinţă cu municipiul Baia Mare – important centru cultural, istoric şi minier, având o istorie de peste 700 de ani. Veţi trece apoi Masivul Gutâi către Maramureşul istoric, experimentând un fenomen straniu, o porţiune de drum în care maşina urcă singură la munte cu motorul oprit, pe linia de falie a fostului vulcan – declarată acum arie protejată de interes european.

Ziua 2. Istoria Maramureşului cioplită în lemn. Valea Cosăului este una din cele mai bine conservate zone cu arhitectură tradiţională. Gospodăriile de aici păstrează atât construcţiile din lemn cât şi folosinţa uneltelor de tehnică ţărănească confecţionate din acelaşi material. Porţile maramureşene sculptate în lemn reprezintă adevărate bijuterii arhitectonice de artă populară şi sunt considerate un simbol al identităţii locului. În Budeşti veţi vizita biserica de lemn, monument UNESCO ce găzduieşte cămaşa de zale al haiducului Pintea Viteazul. În micuţul cătun Mănăstirea veţi vizita una din cele mai mici biserici de lemn, construită din lemnul unui singur stejar.

Ziua 3. Păsări de pradă şi plante carnivore pe vulcanul adormit. Rezervaţia Creasta Cocoşului este cea mai spectaculoasă arie protejată din zonă cu statut de monument al naturii. Formaţiunea stâncoasă de andezit, de forma unei creste de cocoş este parte din conul vulcanic ce a erupt cu 9 milioane de ani în urmă. Este punctul de belvedere perfect către depresiunea Maramureşului, de unde puteţi să urmăriţi şi speciile de păsări răpitoare care survolează peisajul mozaicat de pajişti şi păduri de fag. În compania unuia dintre ghizii noştri veţi descoperi nu numai peisajul vulcanic spectaculos, dar veţi putea inţelege şi procesele geologice petrecute cu 9 milioane de ani în urmă şi evoluţia actuală ce permite supravieţuirea micuţelor plante carnivore – specii relict din era glaciară.

Ziua 4. Băi sărate şi pădure seculară. O zi de relaxare: băi sărate şi masaj de revigorare la Ocna Şugatag, urmată de o plimbare reconfortantă în rezervaţia Pădurea Crăiască din vecinatate. Veţi face cunostinţă cu produsele locale din plante medicinale şi fructe de pădure, recoltate din această regiune ecologic pură. Aceste remedii naturale, produse manual sunt vestite pentru creşterea forţei vitale, dar şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale corpului uman.

Ziua 5. Gustul caşului proaspăt preparat la stână. O minunată ocazie de a descoperi o altă faţetă a Maramureşului: activităţile tradiţionale ce modelează peisajul montan. Veţi avea ocazia să experimentaţi în direct viaţa la stână, să degustaţi caşul şi urda proaspăt preparate şi să aflaţi tainele convieţuirii cu carnivore mari, direct de la ciobani.

Ziua 6. Meşteşuguri şi artizanat local. Vom petrece ziua la meşteri şi artizani locali care vă vor învăţa arta confecţionării produselor iconice ce reprezintă Maramureşul: clopul maramureşean, zgărdane şi fusul cu zurgălăi. Alături de produsele realizate, veţi avea ocazia să luaţi acasă şi poveştile locului legate de aceste obiecte – îmbogăţind amintirile unei zile de vacanţă de neuitat.

Ziua 7. Calatoria ia sfârşit – experienţa ramâne. Întoarcere către Baia Mare prin pasul Gutâi, la 1000 m altitudine – oprire la monumentul haiducului Pintea Viteazul şi Piatra Virgină – punct de belvedere perfect către pădurile Munţilor Gutâi, aurul verde al acestui ţinut.

Solicită informații