5 zile, 4 nopţi de cazare
Tarif: 435 EURO / pers / sejur cu cazare şi masă asigurată la Ocna Şugatag, în inima Maramureşului istoric.
Servicii incluse:
– 4 nopţi cazare la pensiune *** cu specific local
– demipensiune mic dejun și cina
– foc de tabără
– 3 excursii tematice
– transport cu maşini 4 x 4 sau microbuz, în funcţie de mărimea grupului şi ghid specializat asigurat pe parcursul excursiilor
Servicii neincluse:
– transport către destinaţie
– taxe de intrare la biserici şi pişcina cu apă sărată
– alte cheltuieli personale
Vă invităm într- o vacanţă exclusivistă, cu program interactiv, pentru grupuri de 6-12 persoane în care să experimentaţi viaţa rurală şi bucatele tradiţionale, să aflaţi mai multe despre bisericile de lemn şi simbolistica sculpturilor porţilor maramureşene, să vă răsfăţaţi cu o escapadă în natură şi relaxare în pişcina cu apă sarată.
Programul generos alocat experienţelor de vizitare, asistenţa completă, de calitate, planificată în cele mai mici detalii – oferă o vacanță perfect adaptată nevoilor caracteristice vârstei de aur.
Descriere ofertă
Programul include 3 excursii tematice ce fac diferenţa dintr-o vacanţă obişnuită şi una memorabilă:
1. Biserici şi porţi de lemn pe valea Cosăului. Valea Cosăului este una din cele mai bine conservate zone cu arhitectură tradiţională din Maramureşul istoric unde gospodăriile păstrează atât construcţiile din lemn cât şi folosinţa uneltelor de tehnică ţărănească confecţionate din acelaşi material, iar porţile masive sculptate în lemn sunt un simbol al identităţii locului. Prima oprire o vom face la în Budeşti unde vom vizita biserica de lemn, monument UNESCO datată 1643, ce găzduieşte cămaşa de zale al haiducului Pintea Viteazul. Apoi vom porni într-o scurtă plimbare pe uliţa satului să aflăm mai multe despre istoria porţilor sculptate, ritualurile legate de acestea şi simbolistica sculpturilor menite să protejeze familia şi gospodăria proprietarului. Vom pleca mai departe către Sârbi, satul care găzuiește complexul hidraulic cu vâltoare, moară și piua folosite și azi de localnici. Vom incheia excursia cu o dupămasă de tihnă și regăsire în atmosfera monahală a mănăstirii din Bârsana.
2. Pădure seculară şi băi sărate în Ocna Şugatag. Vom vizita împreună lacurile sărate de lângă Ocna Şugatag formate în urma prabuşirii ocnelor de sare care au activat din perioada dominaţiei austro-ungare. Apoi vom vom urma aleile blânde ale Rezervaţiei Pădurea Crăiască din vecinătate ce gazduieşte exemplare de goruni seculari şi larice cu vârste venerabile, cuprinse între 180 – 200 ani şi o populaţie de păsări într-o densitate neobişnuită. Ghidul nostru va va impărtăşi informaţii inedite despre caracteristicile şi puterile curative ale diferitelor specii de arbori. Vom incheia excursia cu o baie reconfortantă în piscină cu apă sărată incălzită din Ocna Şugatag fiind pregătiţi pentru cina îmbelşugată şi foc de tabără sub clar de lună la pensiune.
3. Tur cultural pe Valea Marei. O zi în care veţi afla mai multe despre invăţăturile biblice ilustrate de frescele bisericii de lemn Monument UNESCO din Deseşti, confecţionarea podoabelor specifice portului popular maramureşean şi tehnici de pictură pe sticlă şi lemn utilizate la realizarea icoanelor din zonă. Vom accesa valea Marei prin Hărniceşti, primul popas fiind în Deseşti, unde vom vizita biserica de lemn construită în anul 1770 ce poartă hramul „Sf. Parascheva”. Apoi vom urma cursul râului Mara prin frumoasele sate aşezate ca mărgelele pe cursul apei oprindu-ne în micuţul cătun Mănăstirea. Aici o vom vizita pe Pălăguţa Bârlea, care ne va destăinui arta confecţionării zgărdanelor şi alte obiecte de podoabă ale portului popular din Maramureş. Ne vom plimba pe uliţa satului către micuţa biserică de lemn ridicată în secolul al XVI – lea din lemnul unui singur stejar. De aici vom pleca mai departe către Vadu Izei la atelierul de pictură naivă al lui Ioan Borlean, unde iau naştere minunatele icoane atât de răspândite în casele din Maramureş.