Moștenirea Carpaților – lărgirea orizontului cultural – sejur 8 zile

        Alege experiența directă a modului de viață din Transilvania – extinde-ți perspectiva despre modul de trai a populației locale în decursul timpului și descoperă filozofia de viață și traiul de zi cu zi, în zonele îndepărtate ale Carpaților Orientali.  Într-o zonă arhaică spectaculară și plină de pace, în care viața decurge fără grabă, în simplitate și armonie perfectă cu natura netulburată. Pătrunde mai adânc în zonele de sălbăticie pentru a înțelege aceste legături, fii cel care descoperă moștenirea nedivulgată a ultimelor zone cu păduri virgine, cu urși și lupi care fac regulile, chiar aici – în centrul Europei. Vin-o să cunoști minunile acestui loc și comorile sale care îmbogățesc orizontul cultural.

 
8 zile, 7 nopți, cu pornire din Cluj Napoca

Tarif: va fi calculat în funcție de mărimea grupului, vă rugăm contactați turoperatorul

Pachetul include: 7 nopți de cazare în camere duble, servicii de masă complete pe parcursul celor 8 zile, ghid și transport asigurat pe toată perioada cu preluare din Cluj Napoca, taxe de vizitare la obiectivele culturale, contribuția la activitatea de conservare a WWF în Maramureș.

Ziua 1 : Cluj-Napoca – inima Transilvaniei
Capitala spirituală și economică a Transilvaniei, Cluj Napoca este un centru academic important, inima multiculturalității și a diversității zonei. Veți lua contact cu orașul printr-un tur introductiv rapid al centrului istoric și savoarea gusturilor – o cină delicioasă de bun venit, cu preparate având specific local şi care conferă identitate zonei.
Cazare și cina la Grand Hotel în Cluj Napoca 

Ziua 2 : Aurul alb al Platoul Transilvănean  
Depozilele de sare ale Platoul Transilvănean formate cu 13 milioane de ani în urmă, vă vor fi dezvăluite de mina de sare din Turda. Sarea extrasă din aceste zone a fost considerată ,,aur alb” pe parcursul a multor secole, sarea fiind folosită pentru plata serviciilor și a bunurilor. În zilele noastre mina de sare este un centru terapeutic important și o atracție turistică ce atrage turiști din toate colțurile lumii, cu zone de recreere scăldate în minunate jocuri de lumini. La 120 m. adâncime vom descoperi stalactite de sare, o cascadă de sare înconjurată de un lac subteran, ascunse în mina sub formă de clopot. Îndreptându-ne spre nord, vom poposi pentru o masă delicioasă preparată la o pensiune tradițională în Răzoare și o plimbare ușoară la Cheile Lăpușului. Vom  vedea localnicii la munca câmpului și vom observa speciile endemice de plante și viața sălbatică a Carpaților Orientali. Pe înserat vom ajunge în Baia Mare.
Cazare și cina  la Hotel Mara în Baia Mare.

Ziua 3: Baia Mare, o nestemată pe centura de aur a Capaților
Faimos pentru filoanele de aur a munților ce înconjoară orașul, în perioada medievală Baia Mare a fost una dintre cele mai importante centre de extragere a aurului şi monetăria principală din Transilvania și Ungaria. Vom începe descoperirea comorilor sale la Muzeul de Mineralogie pornind de la procesele geologice care formează mineralele prețioase, continuând cu mii de exponate de geme și cristale de importanță științifică și estetică. Centrul istoric dezvăluie granițele orașului medieval și clădirile sale importante. Vom vizita: Bastionul Măcelarilor, Piața Cetății, Biserica Sf. Marton, Turnul Ștefan, Muzeul de Artă ce gazduiește activitatea creatoare a peisagiștilor Școlii de pictură băimăreană, înființat în 1896, fostul han Vulturul Negru. În a doua parte a zilei, vom avea o prezentare despre activitățile de conservare a WWF în Maramureș şi o introducere în programul zilelor urmatoare.  Ne vom bucura de un prânz la grătar în aer liber – în parcul municipal și o cină relaxată – în centrul vechi al orașului.
Cazare la Hotel Mara (Baia Mare) cu intrare liberă în zona de SPA din incinta hotelului.

Ziua 4: Pădurile virgine – moștenirea nedivulgată a Carpaților
O zi specială, în care vom descoperi pădurile virgine din Munții Țibleș ce gazduiesc ultimii giganți din Maramureș – arbori de peste 300 de ani îmbrățișând roci masive și panta abruptă, ca acum 1000 de ani în urmă, cu specii de plante și animale de mult pierdute în alte locuri din Europa. Propuse să fie incluse în patrimoniul UNESCO, aceste păduri sunt una dintre zonele de conservare în care WWF ocrotește habitatele de urs. Vizita de după-amiază la observatorul de faună sălbatică ne va oferi o privire mai profundă asupra activităţii lor în regiune. La prânz vom servi un picnic gustos cu preparate din ingrediente locale în apropierea unui izvor de apă minerală.
Cazare şi cina vor fi asigurate la Hotel Roata din Cavnic.

Ziua 5: Cultura lemnului în Maramureș
În această zi vom pătrunde în cultura lemnului, care a dat identitatea Maramureșului – porţi sculptate din lemn masiv, biserica de lemn patrimoniu UNESCO construită în 1643 din Budești, instalații tehnice țărănești – mărturia ingeniozității locale din Sârbi. Experiența directă a stilului de viață tradițional e garantată prin vizita la horincia familiei Opriș cu degustare de horincă și vizita la meşterul clopar care locuieşte alături. O plimbare plăcută și fotografierea fânețelor  pline cu flori între sate ne vor ajuta să înțelegem modul în care peisajul cultural este modelat de agricultura tradițională.  După un prânz delicios servit la familia Țiplea din Ocna Șugatag, vom petrece după-amiaza la Mănăstirea Bârsana un loc emblematic pentru regăsirea liniștii interioare și specificul arhitecturii tradiționale.
Cazare și cina la Hotel Grădina Morii în Sighetu Marmației.

 
Ziua 6: Reflexii de amintiri din trecut  
Vom începe ziua călătorind de-a lungul râului Tisa pe zona de frontieră cu Ucraina, la Săpânţa, pentru a asista la unicitatea cimitirului vesel în care viața este sărbătorită prin crucile de mormânt pictate cu imagini frumoase și umor blând. Se spune că atitudinea veselă în fața morții era un obicei dacic, care au crezut în viață după moarte; moartea fiind considerată doar o poartă către altă lume.       În drumul de întoarcere ne vom opri la Memorialul Victimelor Comunismului, muzeul înființat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației. După un prânz gustos servit într-un restaurant tradițional, veți descoperi centrul istoric și ne vom bucura de timp liber pentru căutarea de suveniruri în Sighetu Marmației – fosta capitală a Maramureşului. După-amiază târziu ne vom îndrepta spre Vişeu de Sus, care asigură accesul principal în Parcul Natural Munții Maramureșului.
Cazarea și cina vor fi asigurate la Hotel Gabriela din Vişeu de Sus. 

Ziua 7: Cu Mocanita, trenul cu aburi,  pe Valea Vaserului
Râul Vaser cu o lungime de 62 de kilometri, formează o vale spectaculoasă de tip canion, care este cea mai importantă atractie turistică din Parcul Natural Munții Maramureșului. Punctul de acces la Valea Vaserului este oraşul Vişeu de Sus, punctul de plecare pentru „Mocănița” – trenul cu abur care circulă pe ecartament îngust, singurul mijloc de transport pe vale. Construit între anii 1930-1932, cu scopul de a transporta lemn, trenul este încă folosit în scopul inițial și atrage turiști din întreaga lume. În 2010, calea ferată cu ecartament îngust de pe Valea Vaserului a fost declarată monument istoric, un exemplu unic al patrimoniului nostru cultural și tehnic, probabil, ultima cale ferată forestieră funcțională cu abur în Europa. Dimineața ne vom îmbarca pe unul dintre aceste trenuri și vom începe turul nostru de descoperire a zonei centrale a munților. După 22 km de rulare lentă, cu destul timp pentru a fotografia peisajul uimitor, ne vom opri la stația Paltinu, unde vom servi prânzul în aer liber. Iubitorii de drumeție, vor găsi aici un traseu tematic care urcă pe pantele abrupte din pădurea seculară la un punct de belvedere amenajat în vîrf cu vedere spre valea Vaserului. După întoarcerea în Vişeu de Sus, ne vom îndrepta spre Cluj-Napoca.
Cazare și cina la Grand Hotel din Cluj-Napoca.

Ziua 8: Cluj Napoca – centru istoric
Vom petrece ziua aprofundând istoria Clujului și arhitectura care poartă amintirile locului: Casa Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei (1458 – 1490), născut chiar în acest loc. Piata Unirii, cu statuia regelui Matei Corvin și Biserica Sf. Mihail, cel mai impunător edificiu gotic din Transilvania, Casa Hintz care găzduiește acum Colecția de Istorie a Farmaciei unde vom descoperi ingrediente naturale și poțiuni din perioada medievală alături de importante manuscrisuri, rețetare și ustensile folosite de-a lungul timpului, Biserica Franciscană renumită pentru acustica sa și Obeliscul Carolina.  Opțional: Palatul Banffy și Muzeul de Artă.
Pauza de prânz: în centrul Clujului, înainte de plecarea spre aeroport.

WWF-logoDonăm 10% din vânzările acestui pachet către
Asociația WWF România,
pentru protejarea naturii.

 

 

 

 

Solicită informații